Za slovo še eno peto mesto

Zadnji dan kadetskega evropskega prvenstva, ki se je odvijalo v španskem Castellonu je imela Slovenija na blazinah le Anastasijo Ljubinković. Njena prva nasprotnica v kategoriji do 59 kilogramov je bila Turkinja Feyzanur Akcay. Uvodno preizkušnjo je naša reprezentantka odlično prestala. Zmagala je z rezultatom 10:8 in se veselila napredovanja v drugi krog. V njem ji je nasproti stala Bosanka Nadina Mehmedović. Dvoboj z velikim številom točk, bilo jih je kar 41, je s točko prednosti dobila Ljubinkovićeva, ki je v četrtfinale napredovala z rezultatom 21:20. V njem je nasprotnico iz Bosne zamenjala za nasprotnico iz Srbije. Vesna Ajduković je bila na koncu tista, ki se je veselila medalje, saj jo je zmaga z 10:13 odpeljala v polfinale. To je hkrati pomenilo, da je Anastasija Ljubinković evropsko prvenstvo končala na petem mestu! S tem je izenačila naš drugi najvišji rezultat, ki ga je v petek dosegel Domen Molj. “Vesela sem, da sem dobila priložnost in da sem prišla tako daleč na mojem prvem Evropskem prvenstvu. Že ob prihodu v Španijo sem se počutila zelo sproščeno. Vzdušje v reprezentanci je bilo fenomenalno. Kljub izgubljeni borbi za medaljo, v katero sem šla s poškodbo desne noge, sem stisnila zobe, vendar me je ura prehitela in sem izgubila v zadnjih sekundah borbe. Zadovoljna sem s prikazanim, zahvalila bi se mojemu klubskemu trenerju Draganu in TKD klubu Orient. Prav tako Slovenski taekwondo zvezi za omogočen nastop na Evropskem prvenstvu. Zahvalila bi se pa tudi reprezentančnima trenerjema Luki in Reneju, katera sta mi stala ob strani in ob ringu na moji Evropski poti”, sporoča iz Španije Anastasija Ljubinković, ki je iz turnirja na turnir vse bliže najboljšim evropskim kadetinjam. S storjenim v Castellonu je zadovoljen tudi reprezentančni trener Luka Režek: “Z današnjim zadnjim slovenskim nastopom smo zaključili letošnje Evropsko prvenstvo, katerega mislim da smo z manjšim grenkim priokusom (dve izgubljeni borbi za medaljo) opravili z odliko. Po daljšem času imamo zopet medaljo, dve peti mesti in nekaj fenomenalnih dvobojev. Imamo tudi nekaj porazov, ki pa so šola za bodoča tekmovanja. Kot novopečeni reprezentančni trener skupaj z Renejem, lahko samo rečem: “Bravo fantje in dekleta, Slovenija je ponosna na vas – kapo dol!””

Reprezentančni vodja v Španiji je bil Zlatan Ranđelović, predsednik slovenske taekwondo zveze: »Z nastopom slovenske kadetske reprezentance na evropskem prvenstvu sem zelo zadovoljen. Ponosen sem na naše bodoče olimpijce. Oba trenerja Rene Voglar in Luka Režek sta pokazala visoko stopnjo angažiranosti in sproščenosti v svojem delu ter tako po osmih letih pripeljala Slovenijo do ponovnega odličja med kadeti. Za ta uspeh je bil najbolj zaslužen Lin Kovačič, ki je že celo sezono nizal uspehe na najmočnejših tekmovanjih in si zasluženo priboril medaljo, ki pa bi lahko z malo več sreče sijala tudi zlate barve, saj sta z zmagovalcem bila rezultatsko zelo izenačena do samega konca. Da ni Linov uspeh osamljen, dokazujeta peti mesti Anastasije Ljubinković in Domna Molja, ki sta bila tudi blizu medalje, saj sta oba izgubila v četrtfinalnem nastopu s tesnim izidom.

Luka Raškovič, Miha Bradač, Lucija Bujas in Ana Ranđelović so klonili v prvem krogu. Z več sreče pri žrebu bi lahko šli vsaj en ali dva kroga naprej. Kljub porazu cenim njihov trud, saj so kljub premočnim nasprotnikom dali vse od sebe. Po drugi strani so si vsi člani reprezentance med seboj celotno pripravljalno obdobje pomagali, se vzpodbujali, skrbeli za odlično vzdušje v reprezentanci in glasno podpirali borce na tatamiju. K dobremu vzdušju je prispeval tudi predsednik kluba KBK Boris Kovačič in oče dobitnika bronaste kolajne Lina Kovačiča, ki je kot menedžer tima ob zvezi, ki je poskrbela za celotno organizacijo in opremo za to evropsko prvenstvo, priskrbel še dodatne majice in brisačke, pomagal pa je reprezentanci tudi v času priprav.

To evropsko kadetsko prvenstvo je pokazalo visoko motiviranost vseh tekmovalcev in trenerjev po sodelovanju v reprezentanci, usmerjenosti k rezultatom ter timskemu delu. Nihče ni prišel na evropsko prvenstvo brez rezultata iz preteklosti in naš cilj je, da kadetsko reprezentanco v prihodnje še razširimo, saj imajo druge reprezentance precej večji nabor reprezentantov za največja tekmovanja. Kvalitetna in številčna baza kadetov je osnova za kontinuirano delo mladincev ter članov. Zato za naslednje leto načrtujemo povečanje števila skupnih treningov.

Letos bo kadetsko starostno kategorijo zapustilo pet reprezentantov in veselimo se že selekcije novih kadetov, ki bodo nadaljevali z uspehi.

Kot predsednik zveze sem se na EP srečal s podpredsednikom in generalnim sekretarjem evropske taekwondo zveze. Pogovarjali smo se o organizaciji Odprtega prvenstva Slovenije. Izrazila sta visoko podporo pri organizaciji dogodka, ki bo v Ljubljani 23. in 24. februarja 2019.«

 

Rezultati kategorije do 59 kilogramov

  1. krog – Anastasija Ljubinković : Feyzanur Akcay (Tur) – 10:8
  2. krog – Anastasija Ljubinković : Nadina Mehmedović (BiH) – 21:20

¼ finale – Anastasija Ljubinković : Vesna Ajduković (Srb) – 10:13

Vrstni red: 1. mesto – Cloe Iglesias (Špa), 2. mesto – Anna Lobashova (Rus), 3. mesto – Vesna Ajduković (Srb), 3. mesto – Hafsa Liana Chatiou (Dan), 5. mesto – Anastasija Ljubinković.