Začela sta Ana in Jure, nadaljuje Dunja, končal bo Ivan

V ruskem Kazanu poteka letošnje evropsko prvenstvo. Na njem so prišli do polovice programa, saj sta za udeleženci uvodna tekmovalna dneva. Med 363 prijavljenimi borci so štirje naši reprezentanti. Ana Petrušić, Jure Pantar, Dunja Lemajić in Ivan Trajković. Slovenija prvi dan prvenstva ni imela svojih predstavnikov. Danes sta bili na programu ženski kategoriji do 53 in 57 kilogramov, ter moški do 63 in 68 kilogramov. V kategoriji do 53 kilogramov smo imeli svojo zastopnico v Ani Petrušić. Evropska podprvakinja je odlično odprla turnir, saj je v prvem krogu ugnala eno od 19-tih potencialnih nasprotnic, Sahar Karghar, ki brani barve Azerbajdžana. Iranka, ki je na začasnem delu v Azerjabdžanu ni našla prave taktike za Ano, ki jo je premagala z 8:0. V drugem krogu je žreb poskrbel za precej višjo oviro, ki jo je predstavljala Srbkinja Tijana Bogdanović. Tako kot v finalu prejšnjega evropskega prvenstva je bila tudi tokrat Srbkinja uspešnejša. Nasprotnici sta bili povsem enakovredni do tretje runde, saj je bil rezultat 4:4. Nato je Tijanićeva ušla naprej in uspešno zaustavljala Anine napadalne poskuse in dvoboj končala z rezultatom 17:8.

Za turnir v moški kategoriji do 68 kilogramov se je prijavilo 32 borcev. Med njimi je bil tudi naš Jure Pantar. Žreb mu je v prvem krogu namenil Nikolo Vućkovića iz Srbije. Žal se je Pantarjev nasprotnik na blazinah evropskega prvenstva bolje znašel. »Zame se je končalo slabo. Srb Nikola Vućković me je premagal z 21:5. Glede na dane okoliščine nisem mogel pričakovati česa več. Moja celotna taktika temelji na gibanju. V tem sem najboljši in najbolj suveren. Tatami v Kazanu drsi, kot še ni nikoli doslej. Je pa res, da imamo vsi enake pogoje. Vendar nekateri zaradi gibanja potrebujemo nedrseč (normalen) tatami, medtem ko drugi, za stanje na eni nogi, tega toliko ne potrebujejo. Pripravljen sem bil odlično. Verjamem, da bi v drugačnih okoliščinah lahko prišel dlje«.

Jutri bo na prvenstvo tekmovanje v ženskih kategorijah do 62 in 67 kilogramov ter v moških do 74 in 80 kilogramov. Dejavna bo naša druga ženska predstavnica Dunja Lemajić. Žreb ji je namenil prost prehod v drugi krog. V njem se bo pomerila s Poljakinjo Aniko Godel-Chelmecko, ki je letos dobila Odprto prvenstvo Slovenije in s katero se je pomerila v Mariboru leta 2016. Ivan Trajković pa bo tekmoval v nedeljo, zadnji dan evropskega prvenstva.