Zvezdniška vojna

Tisti, ki podrobneje spremljate svetovni taekwondo, poznate borce v kategoriji do 68 kilogramov. Nekateri med njimi spadajo med največje zvezdnike v športu, drugi pa sodijo med najbolj dinamične. Zato lahko proglasimo to kategorijo na olimpijskih M 68igrah za kategorijo z močnim zvezdniškim pridihom.

Na vrhu kategorije je šesterica borcev, med katerimi je na zadnjih olimpijskih igrah četverica prišla do medalj. Dva sta osvojila zlato medaljo, eden srebrno in eden bronasto. Od leta 2013 je nekaj taekwondoistov zamenjalo težnostno kategorijo, tako, da je konkurenca sedaj še silovitejša, dva temnopolta športnika pa sta se priključila tistim, ki realno razmišljajo o zlati medalji.

Kaj lahko še povemo o Turku Servetu »Gepardu« Tazegulu? Eden izmed legendarnih taekwondoistov je v Londonu vzel zlato medaljo. Njegov dinamični nastop, poln skokov, obratov, udarcev v glavo, je leta 2012 dvignil na noge gledalce v olimpijski dvorani. A je po Londonu začel bolj uravnoteženo tekmovati, v njegovih dvobojih je bilo veliko več taktičnosti, njegov sijajni napadalni slog pa ni bil več tako zmagovalen, kot so pričakovali gledalci. A se je leta 2015 na svetovnem prvenstvu v Čeljabinsku vrnil! V fantastičnem dvoboju proti domačemu favoritu Alexeju Denisenku je šlo za dvoboj »letečih nog«. Obračun so uvrstili med kultne dvoboje v taekwondoju, Gepard pa je dokazal, da ima še vedno ostre kremplje. A je obenem nakazal, da je blizu tudi GP-Moscou-16.08.2015-M 68upokojitvi. Trije borci, ki bodo tekmovali v Riu, so bili na zadnjih olimpijskih igrah aktivni v kategoriji do 58 kilogramov. Ker je bilo »umetno« nižanje teže vse težje, so odšli v višjo kategorijo. Španec Joel Gonzalez je leta 2012 prišel v Londonu do zlate medalje, Korejec Dae – Hoon Lee do srebrne, Denisenko pa se je domov vrnil z bronasto. Vsak izmed te trojice je v Braziliji sposoben priti do zlate medalje! Med vsemi tremi se je Denisenko najhitreje prilagodil zahtevam težje kategorije. Na svetovnem prvenstvu v Puebli, leta 2013 sicer ni prišel do medalje, a je na prvi tekmi velike nagrade, v Manchestru prišel do prvega mesta. Rus, ki prihaja iz Rostova na Donu, se je izkazal leta 2014, ko je zmagal na treh GP od štirih. O fantastičnem dvoboju proti Tazegulu na SP v Čeljabinsku, kjer je osvojil srebrno medaljo, smo že spregovorili. Obenem je lani ugnal tudi Leeja in s tem potrdil svojo kakovost. Rus velja za taktično izjemno neugodnega nasprotnika. Gledalci ga imajo radi, saj jih razveseljuje z različnimi udarci v glavo, skoki in udarci, ki prinašajo več točk naenkrat.

V Južni Koreji, kjer so iznašli taekwondo so prepričani, da jim bo Lee prinesel olimpijsko medaljo. Po Londonu so njegovi rezultati zelo nihali. A mu gre zadnje mesece zelo dobro. To je dokazal tudi na olimpijskih kvalifikacijah, kjer si je priboril olimpijsko vozovnico. Po zamenjavi kategorije s težo nima težav. Navkljub dodatnim kilogramom je njegova tehnika še naprej izredna. Je zelo okreten, dober v vseh segmentih in izredno odziven pri reakcijah. Do prve zmage v kategoriji do 68 kilogramov je prišel leta 2014 na GP v Suzhouju. A se takrat še ni prebil med najboljše borce v kategoriji. To se je spremenilo leta 2015, ko je zmagal v Manchestru in Mexico Cityju, srebrn je bil v Moskvi, bronast pa v Samsunu. Ti vrhunski rezultati so ga popeljali na prvo mesto svetovne lestvice. Od olimpijskih iger v Londonu je njegov največji tekmec Španec Gonzalez. Takrat je bil Gonzalez boljši. Na SP 2013 sta borca zamenjala položaja. Nov preobrat se je začel leta 2014 in je trajal do SP 2015. Po Čeljabinsku pa je v ospredje znova stopil Lee. Ali bo v Riu prišlo do naslednjega preobrata, bomo izvedeli čez dober teden. Pregled zvezdništva v kategoriji do 68 kilogramov nadaljujemo Mehičanom Saulom Gutierrezom in Belgijcem Jaouadom Achabom. Belgijec je videti manjši in bolj krhek kot ostali. Vendar je Achab zelo aktiven, napadalen in zvit tekmovalec. Ima velik potencial, ki sicer izhaja iz starega stila, ki pa ga povezuje s taktiko novega sloga. Po OI v Londonu je za nekaj časa izginil iz tekmovanj. A je 2013 začel z nastopanjem na turnirjih po celi Evropi. 2014 je dokazal svojo kakovost na evropskem prvenstvu. Naslednje leto je to ponovil še na svetovnem prvenstvu in postal eden izmed najbolj opaženih borcev v taekwondoju.

Mehičan Gutierrez je visok in suh. Z dolgimi nogami velja za prototip modernega borca, ki uspešno izvaja udarce v glavo. To mu, World-TKD-2015-17.05.2015-Morning M 68_-19zaradi višine uspeva še bolje kot njegovim konkurentom. Leta 2014 se je začel pojavljati na največjih svetovnih turnirjih. 2015 je bil na SP bronast, na Vseameriških igrah pa je zmagal. V Samsunu je v dvoboju različnih slogov odlično kljuboval Tazegulu. Finalni GP turnir je pred domačim občinstvom tesno izgubil proti Leeju.

Kam se bo torej obrnilo dogajanje v Riu, če imamo v mislih moško kategorijo do 68 kilogramov? Veliko ljubiteljev taekwondoja bi si želelo videti ponovitev zgodovinskega dvoboja na SP 2015 med Denisenkom in Tazegulom. A je v kategoriji veliko nadarjenih borcev. In ker v zadnjih letih ni nihče izrazito prevladoval, lahko pride do konca vsak, ki smo ga predstavili v članku.

Povzeto po WTF