Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Divković gre v Pariz!

Slovenija bo imela na olimpijskih igrah v Parizu predstavnika v taekwondoju! To je Patrik Divković, ki je danes tekmoval na evropskih olimpijskih kvalifikacijah. Da se je prebil skozi sito kategorije nad 80 kilogramov, je moral v bolgarski Sofiji dvakrat na borišče.

V polni meri je izkoristil dejstvo, da je bil tretji nosilec kategorije. Zaradi tega je bil v prvem krogu prost. V četrtfinalu je bil njegov nasprotnik Poljak Adrian Wojtkowiak, na katerega se je dobro pripravil, saj je že pred turnirjem pričakoval, da se lahko z njim pomeri v tej fazi. Premagal ga je z 2:0 in napredoval v polfinale, v katerem se je odločalo, kdo bo potoval na olimpijske igre, saj sta imela finalista kategorije zagotovljeno olimpijsko vozovnico.

Belorus Artsiom Plonis je bil zadnja ovira pred morebitnim krstnim nastopom v Parizu. V prvi rundi sta se tekmeca bolj ali manj testirala. Točk ni bilo na vidiku. Vse do zadnjih 20-tih sekund, ko je do dveh prišel Divković. Ko je kazalo, da bo rundo dobil, ga je z udarcem v glavo presenetil nekoliko višji Plonis. Tri sekunde pred koncem runde je na enak način poskušal do točk priti tudi Patrik, a je nasprotnikovo čelado le oplazil, sodniki pa so se odločili da je bilo to premalo…. V drugi rundi se je nadaljeval taktični dvoboj. Točk ni bilo. Je pa bil Divković superioren pri udarcih, kar mu je pri rezultatu 0:0 prineslo zmago v rundi in izenačenje na 1:1 v rundah. V tretjem delu polfinala je bila slika podobno dogajanju v drugi rundi. Belorus je poskušal presenetiti našega reprezentanta tako z ročnimi udarci, kot z nožnimi. A se mu je Divković še pravi čas približal in ga na ta način nevtraliziral. Obenem je bil nekoliko bolj konkreten in si je znova priigral prednost zaradi superionosti. To je pomenilo, da ko se je renda končala z izidom 0:0, da je končni zmagovalec Patrik Divković! In da bo udeleženec olimpijskega turnirja! »Neverjetno!  Nisem še dojel, kaj mi je uspelo! Preveč sem utrujen! Dvoboj je bil zelo izčrpljajoč! Občutek je neverjeten! To sem si želel celo življenje,« je povedal presrečni reprezentant Slovenije, preden je odhitel na podelitev medalj in na doping kontrolo!

Kdo ve, morda mu je nasprotnik v polfinalu nekoliko olajšal uvrstitev na olimpijske igre, saj je Plonis, ki je bil sedmi nosilec, najprej ugnal Šveda Farmakasa in nato Makedonca Georgievskega, ki je bil v Sofiji drugi nosilec. Plonis je prvi dvoboj dobil z 2:0, drugi je šel drugi precej bolj na tesno. Zmagal ga je z 2:1. »Že zjutraj sem imel dober občutek. Patrik je bil res dobro pripravljen. Malce sem se bal, da ne bi psihološko pregorel, a se to ni zgodilo, saj je bil povsem osredotočen na dvoboja. Da lahko uresniči svoje sanje, je pokazal že v prvem dvoboju, ko je premagal Poljaka, ki ni slab. Daleč od tega. A je dvoboj res dobro oddelal. Čvrsto. Drugo rundo je celo dobil predčasno na razliko. Kar se polfinala tiče, je Belorus netipičen borec. Zato ne veš, kako se bo boril. Škoda, da je Patrik izgubil prvo rundo. Ostali dve je dobil, ker je naredil več kontaktov, ki pa niso bili dovolj močni, da bi jih nadgradil v točke. V dvorani je bil slab zrak in morda se je to poznalo na moči Patrikovih udarcev. Zdaj naju čaka delo, delo in delo. V Parizu želiva, da bo Patrik v življenski formi«, je povedal njegov oče Goran, ki je hkrati njegov trener.

Precej težjo pot proti polfinalu je imel začrtano Ivan Trajković. Do olimpijskega nastopa so ga ločili štirje dvoboji. Kot prvi mu je nasproti stal Romun Cristescu. Dobil ga je z 2:1 v rundah. Nato je sledil precej izkušenejši drugi nosilec Bosanec  Nedžad Husić. Ta se je bolje prilagodil dvoboju in ga zmagal z 2:0. »Danes nisem prikazal najboljših borb. Nikakor nisem zadovoljen s prikazanim. Verjamem, da če bi bil na nivoju prejšnjih turnirjev, bi se uvrstil na olimpijske igre. Žal danes ni šlo«, je bil po porazu razočaran Ivan Trajković, ki se je praktično pol leta pripravljal na današnji turnir. A je moral Bistričan začasno pozabiti na poraz, saj se je posvetil navijanju za Patrika Divkovića. Tako kot ponavadi, je bil tudi tokrat Trajković eden tistih, ki  so bili med najglasnejši v dvorani!