Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Kadeti so nas razveselili z medaljama

V Bolgariji so organizirali Odprto prvenstvo te države v tehniki. V športnem kompeksu sofijske Asics Arene, se je za čim boljše rezultate v članski, mladinski in kadetski konkurenci potegovalo 300 taekwondoistov. Med njimi je bilo sedem slovenskih reprezentantov. Najvišje je v kadetski konkurenci posegel Enej Gačnik, ki je bil med posamezniki drugi, v paru s Tajdo Bašar pa tretji.

Gačnik se je med enajsterico prijavljenih kadetov najprej prebil v finale z drugim rezultatom. Nato je v

suvereno obranil končno drugo mesto. Po besedah Renate Mavrič, selektorice slovenske reprezentance so bili Enejevi nastopi zelo dobri. V močni konkurenci je dokazal, da sodi že v sam evropski kadetski vrh. Gačnik in Bašarjeva sta v konkurenci parov prvič tekmovala skupaj. Med šestimi pari sta se prebila do tretjega mesta. Turnir je pokazal, da imata še dosti neizkoriščenega potenciala in da potrebujeta nekaj dodatnih treningov, da se bosta še bolje ujela. Sta na dobri poti in sta s tretjim mestom dokazala, da sta že sedaj zelo konkurenčna. »S svojim nastopom na Odprtem prvenstvu Bolgarije sem zelo zadovoljen. Pred nastopom sem imel nekaj treme. A sem nastop po mojem mnenju vseeno zelo dobro opravil. Posamično sem dosegel drugo mesto. Tekmoval sem tudi v paru. Tam sva s Tajdo dosegla tretje mesto. Mislim, da sem se tudi v parih dobro odrezal. Zelo sem vesel, da sem dosegel tako dober rezultat na tako velikem tekmovanju«, je bil Gačnik več kot zadovoljen z dvema medaljama.

Bašarjevi, ki je med kadetinjami osvojila deseto mesto, je bilo to prvo tekmovanje na tako visokem nivoju. Konkurenca je bila izjemna. Pomse, ki jih je izpeljala so pokazale, da jo čaka nekaj dela pri natančnosti izvedbe. Po tekmovanja je Bašarjeva dejala: »Glede na to, da je bil to moj prvi G turnir, sem z rezultati zelo zadovoljna. Ko sem izpadla iz finala sem pričakovala, da bom na nižjem mestu, kot sem ga na koncu osvojila. Pred tekmovanjem me je bilo malo strah. Ko sem bila na tatamiju me je strah minil. Po tekmi sem se zelo veselila spanja!«

V kadetski konkurenci je tekmovala in to prav tako prvič še Lana Kastelic. Turnir je zaključila kot dvanajsta. V tehničnem smislu je bila na visokem nivoju. Imela je nekaj manjših ravnotežnostnih izzivov, v prihodnje pa bo nekaj časa na treningih morala usmeriti v izvedbo nastopa. Kasteliceva je takole ocenila dogajanje na tatamiju: »Zdelo se mi je odlično, saj sem lahko prvič tekmovala na višji stopnji. Pred tekmo sem bila malo živčna, saj je bilo to zame prvič, da sem tekmovala na taki stopnji. Z rezultati sem bila zelo zadovoljna. Zdi se mi odlično, da lahko tekmujem za reprezentanco.«

V mladinski konkurenci smo imeli tri zastopnice. Lara Zabukovec je bila med njimi najbolj uspešna. Najprej se je uvrstila v polfinale, nato pa še v finale, v katerem je med 44 tekmovalkami osvojila osmo mesto. V svoji skupini, kjer je bilo 22 mladink, se je v polfinale uvrstila s tretjim mestom. Sledili sta odlični formi v polfinalu, ki sta ji prinesli četrti rezultat v skupini. Žal ji finalni nastopi niso najbolje uspeli in je tekmovanje zaključila na osmem mestu. A je bila zelo blizu medalji. Po finalnem nastopu je takole razmišljala: » S svojim nastopom v prvem krogu sem kar zadovoljna. Nisem imela veliko treme in forme sem kar lepo izpeljala. V drugem krogu mi je prav tako zelo dobro uspelo izpeljati forme. S finalnim nastopom pa nisem zadovoljna, saj zaradi utrujenosti in slabše mentalne priprave, nisem izpeljala svojega nastopa tako kot bi ga morala. Ravno zaradi tega sem izgubila medaljo«.

Aleša Gačnik se je uvrstila v polfinale in osvojila 21. mesto. Aleša iz tekmovanja v tekmovanje vidno napreduje. Je na poti da z določenimi izboljšavami na naslednjih turnirjih nadgradi ta rezultat. » S svojimi nastopi v prvem krogu sem kar zadovoljna, saj sem na tatami stopila z manj treme kot običajno. Nastop

mi je zelo dobro uspel, tako sem si izborila polfinalni nastop. V naslednjem krogu mi nastop ni uspel tako dobro. Imela sem precej ravnotežnih težav in nisem prišla v naslednji krog«, se je še enkrat na dogajanje ozrla mlada slovenska reprezentantka.

Naša tretja mladinka Neža Berden je bila v prvem krogu štirinajsta v svoji skupini. Bolje je opravila s prvo formo. V drugi je imela nekaj težav, zato se ji ni uspelo prebiti v polfinale. »S svojimi nastopi sem kar zadovoljna. Prvo formo sem sicer izvedla malo bolje kot drugo. Ampak se mi zdi, da sem napredovala. V kategoriji nas je bilo 44, tako da je razumljivo, da je bila konkurenca kar močna«, je povedala Berdenova.

Tudi Lorena Zabukovec, ki je tekmovala v članski konkurenci je zaključila tekmovanje v prvem krogu. Med izjemno konkurenco 56-tih tekmovalk je Lorena tokrat storila nekaj večjih napak pri ohranjanju ravnotežja. To jo je stalo preboja v naslednji krog. Tudi ona je v nekaterih segmentih že lepo napredovala. Vendar mora to sedaj utrditi, da bodo njene predstave bolj zanesljive in jo bodo lahko popeljale višje. »S svojimi nastopi nisem zadovoljna, saj sem med samimi nastopi zelo hitela in pozabila na pavze in zaradi tega imela veliko ravnotežnih težav, ki jih po navadi nimam. Zdi se mi, da je do tega prišlo tudi zato, ker sem se malo prepozno začela ogrevati in nisem imela dovolj časa, da bi se lahko v miru tudi mentalno pripravila na nastop.«

Rezultati

Kadeti – 1. Jonas Malik (Nemčija), 2. Enej Gačnik (Slovenija), 3. Tim Lehrl (Nemčija), 3. Wouter Stutterheim (Nizozemska)

Kadetinje – 1. Cuba Wilson (Velika Britanija), 2. Lanika Romeyke (Nemčija), 3. Tia Rehana Nazir (Nemčija), 3. Britt Bjelle Dyck (Nemčija),…10. Tajda Bašar (Slovenija),…12. Lana Kastelic (Slovenija)

Kadetski pari – 1. Nemčija, 2. Avstrija, 3. Slovenija, 3.

Mladinke – 1. Ellen Eckerstrom (Švedska), 2. Emma Lee (ZDA), 3. Tuong Vi Do (Nemčija), 3. Helena Silverhorn (Nemčija),…..8. Lara Zabukovec (Slovenija),…..21. Aleša Gačnik (Slovenija)…Neža Berden (Slovenija)

Članice – 1. Ching Lee (Hong Kong), 2. Pia Hoffmann (Nemčija), 3. Ana Monika Siepmann (Nemčija), 3. Annesofie Leuenhagen (Danska),….Lorena Zabukovec (Slovenija)