Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Na evropskem klubskem prvenstvu Štante do petega mesta

V Tirani, glavnem albanskem mestu so izpeljali evropsko klubsko prvenstvo za leto 2024. Na tekmovanje, ki je potekalo v kadetski, mladinski in članski kategoriji je bilo prijavljenih okoli 1200 bork in borcev. Slovenijo je kot edina predstavnica zastopala Maša Štante, sicer tekmovalka konjiškega Tanna.

Da jo pošljejo na to tekmovanje so se odločili na osnovi njenih uvrstitev v zimskem delu sezone.  Kot šesta nosilka je bila v prvem krogu prosta. V drugem je v dveh rundah ugnala Grkinjo Marianno Adamou. Sledil je četrfinale proti Španki Tomasi Franco Martinez. Po obetavnem začetku za našo mlado borko je Španka pri udarcu z nogo v glavo, poškodovala Štantetovo tako neugodno, da je ta morala predati dvoboj. Tako je zaradi predčasno zaključenega turnirja osvojila peto mesto, njena nasprotnica, ki je nato izgubila polfinalni dvoboj proti Grkinji Klakalo, pa tretje.

»V drugem krogu je nasproti Maše stala tekmovalka iz Grčije, ki ni imela recepta, da bi ji prišla blizu. Tako je Maša prvo borbo zmagala z 2:0. V borbi za medaljo jo je čakala nasprotnica iz Španije. Maša je celo prvo rundo, vse do majhne napake na njenem koncu vodila. Nasprotnica je rezultat izenačila. Maša je nato dobila opomin in zato rundo izgubila. V drugo rundo je vstopila suvereno in se odlično borila. Žal je sledil trenutek, ko se je zgodila poškodba, zaradi katere je morala borbo predati. Posledica poškodbe so bili tudi trije šivi pod levim očesom. Peto mesto je super dosežek, sploh ker vemo, da, če do poškodbe ne bi prišlo, bi se Maša spet smejala iz stopničk. Na podlagi prikazanega na evropskem klubskem prvenstvu in v celotnem prvem delu sezone sem vesel, da delamo dobro in gledamo naprej. Ž imamo narejen načrt dela čez poletje, tako, da bodo vsi naši tekmovalci stopili v drugi del sezone še bolje pripravljeni. Udeležili se bomo tudi enotedenskih priprav v Srbiji. Mašo pa čaka svetovno prvenstvo, kamor verjamem, da ne bo šla samo na ogled, « je povedal Mašin trener Tadej Auguštin.

Sama je dogodke v Tirani takole videla: »Sodelovanje na tekmi v Albaniji, je bilo zame izjemna izkušnja. Tekma je bila polna izzivov, a tudi priložnosti za rast in učenje. Vsaka borba je prinesla nekaj novega. Iz vsakega dvoboja sem se veliko naučila, tako o svojih nasprotnicah, kot o sebi. Prvo borbo sem bila prosta, druga je bila poučna, saj sem spoznala nove tehnike in strategije, ki jih bom lahko uporabila v prihodnosti. Na žalost se je pri tretji borbi zgodilo nekaj nepričakovanega. Nisem bila dovolj pozorna in zaradi tega sem utrpela poškodbo. Kljub bolečini sem se odločila, da se bom iz tega nekaj naučila. Ugotovila sem, kako pomembno je biti ves čas osredotočen in pripravljen na vse. Po tej izkušnji sem se odločila, da se bom med poletjem veliko pripravljala in trenirala. Želim izboljšati svoje veščine in se pripraviti na prihodnje izzive, ki me čakajo v naslednji sezoni. Čeprav je bila tekma v Albaniji polna izzivov, je bila tudi izjemno koristna izkušnja. Naučila sem se veliko novega in pridobila dragocene izkušnje, ki mi bodo pomagale na moji športni poti. Vsaka izkušnja, tudi tista s poškodbami, me dela močnejšo in bolj pripravljeno na prihodnje izzive. Posebej bi se rada zahvalila svojemu trenerju, ki me vedno spodbuja in spremlja na mojih tekmovanjih. Njegova podpora in nasveti so mi v veliko pomoč in brez njega ne bi dosegla toliko, kot sem.«

Pri sanaciji Mašine poškodbe je pomagal predsednik slovenske taekwondo zveze Zlatan Ranđelović, ki je poskrbel, da so mlado Slovenko odpeljali v bolnišnico, kjer so ji zašili vreznino. Za posredovanje so mu v Konjicah zelo hvaležni. Ker so v tamkajšnjem klubu včeraj zaključili s prvim delom sezone, imajo sedaj njihovi tekmovalci in tekmovalke nekaj prostih dni. Še najmanj jih bo imela Štantetova, ki bo julija začela s pripravami na svetovno mladinsko prvenstvo. Evropsko klubsko prvenstvo je bilo pomembno zaradi kvot, ki so jih podeljevali v Tirani. Po dve so podelili za evropsko kadetsko prvenstvo in za evropsko mladinsko prvenstvo do 21 let, po štiri pa za evropsko člansko prvenstvo do 21 let. Na ta tekmovanja se je neposredno uvrstil le zmagovalec kategorije.

Rezultati evropskega klubskega prvenstva

Mladinci

Kategorija do 45 kg

1. Antoni Sokolowski (Poljska), 2. Andreas Lepape (Francija), 3. Adrian Davila Rodriguez (Španija), 3. Yahya Maxwan (Švedska).

Kategorija do 48kg

1. Dimitrios Triantafyllakis (Grčija), 2. Jairo Agenjo (Španija), 3. Angel Aguilo Heredia (Španija), 3. Gianluca Graziosi (Italija).

Kategorija do 51 kg

1. Abderrahman Touiar (Italija), 2. Christos Bakalexis (Grčija), 3. Giovanni Mattina (Italija), 3. Eliot Guardiola (Francija).

Kategorija do 55 kg

1. Ioannis Kafataridis (Grčija), 2. Gaetano Cirivello (Italija), 3. Kirill Navračiuc (Moldavija), 3. Hugo Oliver Grande (Španija).

Kategorija do 59 kg

1. Apostolos Panagopoulos (Grčija), 2. Vasilije Nesterović (Črna Gora), 3. Martin Simeonov (Bolgarija), 3. Riccardo Pastore (Italija).

Kategorija do 63 kg

1. Rommel Alejandro Gaitan (Španija), 2. Alexios Nikolaidis (Grčja), 3. Ludovico Iurlaro (Italija), 3. Vuk Mihajlović (Srbija).

Kategorija do 68 kg

1. Vladimir Kirilin (Moldavija), 2. Dimitrios Mitsos (Grčija), 3. Aaron Antequera Molina (Španija), 3. Filip Blaževski (Makedonija).

Kategorija do 73 kg

1. Angelo Mangione (Italija), 2. Benjamin Husić (BiH), 3. Jon Gashi (Kosovo), 3. Filip Krnjaić (Hrvaška).

Kategorija do 78 kg

1. Oscar Kovačić (Hrvaška), 2. Luigi Fegatilli (Italija), 3. Ibrahim Hidri (Albanija), 3. Nino Šeremet (BiH).

Kategorija nad 78 kg

1. Roko Brantuša (Hrvaška), 2. Matteo De Angelis (Italija), 3. Fotios Dompas (Grčija), 3. Ognjen Radaković (Srbija).

Mladinke

Kategorija do 42kg

1. Damla Nur Yilmaz (Turčija), 2. Ayse Orhan (Turčija), 3. Ioanna Tsitaki (Grčija), 3. Michela Scerri (Malta).

Kategorija do 44kg

1. Vasiliki Papadopoulou (Grčija), 2. Michalina Wrobel (Poljska), 3. Deya Peeva (Bolgarija), 3. Nagore Munoz Rial (Španija).

Kategorija do 46 kg

1. Sofija Hinić (Hrvaška), 2. Gema Galvez Cairon (Španija), 3. Julia Sevilla Maxtinez (Španija), 3. Melina Georgiou (Grčija).

Kategorija do 49 kg

1. Violeta Diaz Arribas (Španija), 2. Iva Kučić (Srbija), 3. Lucija Kalić (Hrvaška), 3. Petra Jerković (Hrvaška).

Kategorija do 52 kg

1. Noa Romero Fernandez (Španija), 2. Nina Stojanović (Srbija), 3. Stefania Izdra (Grčija), 3. Adele Vecchio (Italija).

Kategorija do 55kg

1. Sila Irmak Uzuncavdar (Turčija), 2. Magdalini Klakala (Grčija), 3. Carla Sesar Vila (Španija), 3. Tomasa Franco Martinez (Španija)… 5. Maša Štante (Slovenija)….

Kategorija do 59kg

1. Marija Uglešić (Hrvaška), 2. Vanja Rankov (Srbija), 3. Anthea Mangione (Italija), 3. Lamprini Bromberger (Grčija).

Kategorija do 63 kg

1. Dora Meštrović (Hrvaška), 2. Rocio Anahi Hernandez Rocafull (Španija), 3. Ruken Karakoc (Turčija), 3. Leticia Arbuzina (Španija).

Kategorija do 68kg

1. Aikaterini Tsiledaki (Grčija), 2. SILVER SRHOJ Maja CRO 3. Vasiliki Baklesi (Grčija), 3. Alexandra Boccadamo (Italija).

Kategorija nad 68 kg

1. Magdalena Matić (Hrvaška), 2. Mariela Parčina (Hrvaška), 3. Anastasia Vlachou (Grčija), 3. Elifnaz Koseoglu (Turčija).