Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Pred vrati je največje tekmovanje v Sloveniji

Leto je naokoli in čas je za naslednje druženje vrhunskih tekmovalcev v Sloveniji.  Konec tedna bo v ljubljanski hali Tivoli 15. Odprto prvenstvo Slovenije v taekwondoju. Na tokratno izvedbo prihaja več kot 1100 posameznikov iz 48-tih držav. Borilo se bo 807 tekmovalcev, med katerimi bodo svojo pot proti končnemu zmagoslavju iskali tudi nekateri Slovenci. Pred to vrhunsko športno prireditvijo je Zlatan Ranđelović, predsednik olimpijskega dela slovenske taekwondo zveze dejal: »Smo pripravljeni. Vse nujne zadeve, ki so pomembne za izvedbo turnirja smo že zaključili. Najbolj pomembno je, da smo uspeli zapreti finančno konstrukcijo. Z vsemi deležniki smo se uspeli dogovoriti, tako da sem prepričan, da se bo tekmovanje odvijalo po pripravljenem časovnem scenariju. Sama izvedba se ne bo razlikovala od lanske, ko smo uvedli nekaj novosti. Takrat smo postavili določene operativne nosilce in ti so v enakih vlogah tudi letos. Kot veste, bo imel turnir 1122 udeležencev, ki bodo v Ljubljano pripotovali iz 47-tih držav. Med njimi je večina športnikov. Če sem natančen, je športnikov 807. Nekaj več nastopov bo v soboto, ko se bodo borili kadeti in mladinci, nekaj manj jih bo v nedeljo, ko so na programu člani. Pričakujem kakovostne dvoboje. Za nekatere udeležence je naš turnir selektiven, saj bodo določene države sestavile svoje reprezentance glede na dosežke njihovih tekmovalcev v Ljubljani«.

Kako je z udeležbo slovenskih borcev in bork?

Člani tehnične discipline so sestavili slovenski seznam. Odločili so se, da bodo v reprezentanco selekcionirani člani. Ostali bodo na Odprtem prvenstvu Slovenije zastopali svoje klube. Pri mlajših gre predvsem za nabiranje izkušenj pred domačim občinstvom. To je zelo pomembno. Razumljivo je, da se želijo vsi predstaviti v čim bolj sijoči izvedbi. Menim, da bodo naši tekmovalci imeli dober izplen, saj so za njimi bazične priprave in se že nahajajo v tekmovalnem ritmu. Vsem tistim, ki bodo prišli v Ljubljano in še niso izpolnili kvalifikacijskih zahtev na nastop na olimpijskih igrah, bo turnir služil kot pomembna priprava za olimpijske kvalifikacije, ki bodo v prvi polovici marca.

Kakšna je primerjava z lanskim tekmovanjem?

Z udeležbo smo lahko podobno zadovoljni, kot smo bili lani. Veliko je bilo prijav. Tradicionalno prihajajo s številno zasedbo Srbi, Hrvati, Bosanci… Nemci so že tradicionalno naši gostje. Letos več pričakujemo od naših zastopnikov, ki se lani niso najbolj izkazali. Sicer pa večji del udeležencev predstavljajo mlajši člani, ki še iščejo svojo pot proti vrhu svetovnega taekwondoja. Vsako leto želimo na našem turnirju stopiti nekoliko naprej. Letos bosta prišla v Ljubljano predstavnika evropskega in svetovnega taekwondoja. Upam, da bosta zadovoljna z odvijanjem slovenske tekme svetovnega pokala in da bodo pogovori z njima plodni.

Kako gledate na prihodnost tega največjega tekmovanja v Sloveniji?

Tako kot sem že dejal, želimo ga nadgrajevati. Razmišljamo o tem, da k nam pripeljemo evropsko prvenstvo do 21 let. To bi bil za naše mlade borce in borke odličen motiv. Finančno gre za bolj zahtevno tekmovanje, katerega se brez pomoči države ne moremo lotiti. Zato se želimo pogovarjati z vsemi tistimi, ki lahko pripomorejo k izvedbi tekmovanja, v katerem so precej močne sledi pustili tudi naši reprezentanti.