Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Sofija bo dala veliko odgovorov

Z jutrišnjim kvalifikacijskim paraolimpijskim turnirjem se v bolgarski Sofiji začenjajo evropske olimpijske kvalifikacije. Para taekwondoistom je namenjen petek, v soboto in nedeljo se bodo za olimpijske vozovnice borili še taekwondoisti. Danes se je v glavno bolgarsko mesto odpravila majhna slovenska zasedba, ki jo sestavljata borca Patrik Divković in Ivan Trajković, trenerja Goran Divković in Jure Pantar, ter vodja poti Dragan Zarić, ki sporoča: »Ni veliko manjkalo in ostali bi doma, saj v Nemčiji stavkajo letališki delavci. Na srečo smo pravi čas uspeli zamenjati vozovnice, tako da v Bolgarijo potujemo iz Zagreba preko Dunaja. Fanta sta dobro pripravljena. Ker gre za mini olimpijske igre, lahko oba izpadeta že v prvem krogu, ali pa se uvrstita v finale. Linija uspeha je zelo tanka. Spomnimo se samo, kako blizu uvrstitive je bil pred leti Jure Pantar, pa Franka Anić. In nazadnje Patrik Divković. Vse je možno, a še enkrat ponavljam, naša kadidata sta res dobro pripravljena!«

Tako Divković, kot Trajković imata pred očmi jasen cilj. Da se skozi zadnje olimpijsko sito uvrstita v Pariz. Pred nekaj dnevi je svetovna taekwondo zveza objavila seznam udeležencev po posameznih kategorijah. 131 posameznikov in posameznic upa, da jim se bo uspelo prebiti do finala, saj bosta na olimpijski turnir napredovala le po dva najboljša iz vseh osmih kategorijah. V Ivanovi kategoriji do 80 kilogramov je prijavljenih dvajset borcev, v Patrikovi nad 80 kilogramov pa dvanajst. »Takoj ko smo izvedeli za kvalifikacijski seznam, smo sestavili žreb, za katerega menim, da je 99 odstotkov zanesljiv. Najprej bom imel za nasprotnika Poljaka Wojtkowiaka, nato pa zmagovalca med Belorusom Plonisom in Makedoncem Georgievskim, ki sta zelo kakovostna tekmovalca. Imam možnosti, oziroma je žreb kar ugoden, saj sem sposoben premagati obe oviri. Bomo videli, kako bo«, je o morebitnih nasprotnikih v Sofiji glede na njihovo uvrstitev na olimpijski lestvici razmišljal Patrik Divković.

Daljša pot do polfinala čaka Ivana Trajkovića. V kategoriji do 80 kilogramov je prijavljenih osem tekmovalcev več, kot v Divkovičevi kategoriji. »Vsaj na papirju moram premagati dva zahtevna nasprotnika. A lahko bi imel tudi tri takšne. Upam, da bo prvi dvoboj, v katerem me bo čakal Romun takšen, da se bom dobro ogrel. A mi je jasno, da ne smem nikogar podcenjevati. Na OP Slovenije je Cristescu izpadel v prvem krogu. V drugem dvoboju me najverjetneje čaka Bosanec Husić, ki dosega veliko število točk. Moral bom vzdžati njegovo agresivnost, oziroma ostati zbran. Vem, da je vse odvisno od mene. Sledil bo dvoboj z Avganistancem Mansourijem in v polfinalu še Grk Telikostoglou, ali Danec Hrnić. Sem spočit, saj sem v zadnjem tednu izvajal predvsem treninge usmerjene v taktično pripravo na turnir«, je svoj pogled proti Sofiji podal še Ivan Trajković.

V slovenski reprezentanci so glede na prijave sestavili seznam potencialnih nasprotnik glede na njihove uvrstitve na olimpijski lestvici. Obe najtežji moški kategoriji bosta na programu v soboto.