Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

Že v prvem poskusu do medalje

Na Dunaju so izvedli Odprto prvenstvo Avstrije v tehniki. Šlo je za tekmo svetovnega pokala z oznako G1. Nanj se je odpravilo 383 tekmovalcev. Med njimi je bila peterica slovenskih reprezentantov. Vsi so nastopili v posamičnih kategorijah. Bašarjeva in Gačnik sta se preizkusila še med pari.

Lorena Zabukovec je bila tista, ki je ob tradicionalnih pomsah prvič tekmovala še v prostih pomsah. Slednje so bile na program v drugem tekmovalnem dnevu. Lorena je nastopala v članski kategoriji Freestyle nad 17 let. Njen nastop je bil kljub hudi tremi zelo suveren. Prinesel ji je bronasto medaljo. S tem se je Zabukovčeva zapisala v zgodovino slovenskega taekwondoja v tehniki. Dokazala je, da se v slovenskem taekwondoju vse več pozornosti namenja tudi temu segmentu, ki je sestavni del turnirjev najvišjega svetovnega nivoja. Kar se tiče njenega nastopa v tradicionalnih formah, je Lorena Zabukovec tekmovala med članicami do 30 let. V prvem krogu ji je žreb namenil tekmovalko iz Češke. Lorena jo je suvereno premagala in napredovala v naslednji krog. V njem se je pomerila s tekmovalko iz Nizozemske, kateri so sodniki prisodili višje ocene. To je pomenilo, da je Lorena Odprto prvenstvo Avstrije zaključila na 17. mestu. Po koncu dvodnevne tekme svetovnega pokala na Dunaju je Lorena Zabukovec takole ocenila svoj nastop: “Tokrat sem poleg tradicionalnih form prvič nastopila v freestylu. V tracionalnih formah sem nastopila zelo suvereno brez napak in se tudi prebila v naslednji krog, kjer pa me je ustavila bolj izkušena tekmovalka. Pred tekmovanjem sem dala veliko poudarka na mentalno pripravo. Na tem delam že nekaj časa in se mi zdi, da iz tekme v tekmo napredujem. Zelo sem vesela, da sem kot prva predstavnica Slovenije na G-turnirju nastopila v freestylu. Prostim formam smo se začeli posvečati pred skoraj enim letom in naredili velik napredek. A še vedno moramo veliko elementov dodelati. Predvsem bo potrebnega veliko treninga v akrobatskih delih pomse.”

Kot prva je med slovenskimi reprezentanti s tekmovanjem začela kadetinja Tajda Bašar. Tokrat je drugič tekmovala na G turnirju. Njena kategorija je tekmovala na četrtem borišču, Bašarjeva pa je bila prva na vrsti. Tajda je svojo nalogo odlično opravila, saj je med 31-timi tekmovalkami dosegla sedmi rezultat. Z njim se je prepričljivo uvrstila v polfinale. V njem je bil rezultat malo slabši, saj ga je zaključila na 15. mestu. Dokazala je, da kljub neizkušenosti odlično napreduje. » Na tej tekmi sem v resnici pričakovala slabše rezultate, zato sem bila pozitivno presenečena. V polfinale sem se uvrstila s  sedmo formo. In sicer na sedmem mestu od 16 tekmovalk. Na koncu tekme sem bila 15. po vrsti. Na tekmi je bilo 31 tekmovalk. Zato sem kar zadovoljna s svojim rezultatom,« je povedala naša najmlajša reprezentantka.

Enej Gačnik tokrat žal ni uspel pokazati svoje kakovosti, saj je imel pri izvedbi jop chagijev nekaj težav z bolečinami v nogi. To je bil razlog, da njegove nožne tehnike niso bile na primernem nivoju. S tekmovanjem je zaključil v polfinalu, kjer je osvojil 14. mesto. “S svojim nastopom na Austria Open nisem najbolj zadovoljen. Imel sem veliko treme in konkurenca je bila kar dobra. Na moj nastop so vplivale tudi nekatere manjše poškodbe. Tekmoval sem tudi v paru, kjer sva bila zelo blizu medalji. Svoj nastop sem opravil veliko bolj samozavestno, kar je tudi vplivalo na uvrstitev v finale, kjer sva dosegla peto mesto,” je po nastopu v dveh disciplinah povedal Enej Gačnik. Med kadetskimi pari je tekmoval skupaj s Tajdo Bašar. V polfinalu sta imela nekaj rezerve pri prikazu poms, vendar je bil dosežen rezultat dovolj visok za uvrstitev v finale. Bila sta namreč osma, z enako oceno kot tekmovalca iz Finske. V finalu sta Tajda in Enej, kljub zelo težkemu žrebu pooms pokazala dve lepi izvedbi. Bila sta usklajena, kar ju je pripeljalo do petega mesta. A je to mesto vedno zelo nehvaležno, saj je bila medalja na dosegu roke.

Aleša Gačnik je nastopila v prvi skupini mladink. Bilo jih je 55, zato so jih razdelili v dve tekmovalni skupini. Aleša je na tatami stopila kot prva. Njeni nastopi niso bili optimalni. V hudi konkurenci ji je to prineslo 20. mesto v A skupini. S tekmovanjem je zaključila v prvem krogu.

Prav tako se nastopi niso najbolje posrečili Lari Zabukovec, ki je ravno tako med mladinkami v skupini A zaključila tekmovanje v prvem krogu. »Tekmovanje Avstrija open G1 je bilo na kratko rečeno presenetljivo. Lahko rečem tudi uspešno. Vendar se je odvijalo malo drugače od pričakovanj. Tokrat so se izkazali ravno tekmovalci, ki na prejšnjem G turnirju (Bolgarija open) niso uspeli nanizati najboljših rezultatov. Ravno nasprotno so tekmovalci, ki so bili tam uspešnejši, tokrat ostali brez vidnejših uvrstitev,« je povedala slovenska selektorka Renata Mavrič. S tekmo svetovnega pokala v Avstriji so slovenski reprezentanti zaključili pomladanski del tekmovalne sezone. Naslednje načrtovano tekmovanje bo Odprto prvenstvo Hrvaške, ki bo potekalo 12.10.2024 v Zagrebu